Weekendowy Partyzant

O ASG, militariach, survivalu i sprzęcie outdoorowym.

Test kuchenki polowej Kocher ESBIT

Published by ross154 under , , on 06:29
Chciałem dziś zaprezentować prosty test kuchenki polowej Kocher ESBITJej atuty to:
-prosta budowa
-prosta obsługa
-kompaktowe wymiary 10x7,5x2 cm
-waga z paliwem 180 g

Test miał sprawdzić wydajność kuchenki.

Korzystałem z nieoryginalnego paliwa takiego jak poniżej:Założyłem że moje paliwo może być słabsze od oryginalnego więc przy testach wykorzystywałem dwie tabletki zamiast jednej.

Warunki podczas przeprowadzonego testu:
Temperatura otoczenia 0 st. C
Zasilanie kuchenki podczas testu 2 tabletki
Aluminiowy kubek poj ok. 400 ml napełniona zimna woda z kranu.

Test 1. Zwykłe zagotowanie wody w kubku

Czas zagotowania wody : ok. 19 minut

Test 2. Aby podnieść temperaturę wody w kubku podczas gotowania wody kubek został przykryty pokrywką

Czas zagotowania wody : ok. 14 minut

Test 3. Aby dodatkowo podnieść temperaturę postanowiłem przykryć kubek z pokrywką „sreberkiem” aby odbijał ciepło. Kuchenka miała być odsłonięta tak aby powietrze miało swobodny dostęp. Chciałem wykorzystać do tego torbę po chipsach która byłaby wygodna w transporcie, niestety torba okazała się nie wystarczająco szeroka i ogień z kuchenki zaczął ją topić. Zastępczo byłem zmuszony wykorzystać stary aluminiowy garnek który postawiłem do góry dnem, nie zasłaniając kuchence dostępu do powietrza.

Czas zagotowania wody : ok. 10 minut

Test 4. Mając do dyspozycji garnek chciałem sprawdzić ile czasu potrzeba na zagotowanie wody gdy garnek ustawimy odwrotnie niż w teście 3. Garnek przykryłem zostawiając jedynie małą szparę na dym. Kubek był przykryty pokrywką.

Czas zagotowania wody : ok. 21 minut

1 komentarze:

Krysia pisze... @ 17 lipca 2023 09:07

Podsumowując kuchenka spełnia swoje założenie :)

Prześlij komentarz

 

Facebook

Podglądacze ;)

Liczba wyświetleń stron

Prenumerata na Email

Where am I?

Ostatnio czytam

Ostatnio czytam
Podręcznik sztuki przetrwania - Raymond Mears